Η λήξη της συνεργασία του Άντριου Άντριους με τον Παναθηναϊκό είναι γεγονός. Όλοι γνωρίζαμε πως είτε θα τέλειωνε ΤΩΡΑ αυτή η ιστορία, είτε θα τέλειωνε αργά και βασανιστικά σε... κάνα δυάρι χρόνια.
Η απομάκρυνση του Αμερικάνου γκαρντ σήμανε θετικό καμπανάκι στις τάξεις του Παναθηναϊκού, αφού πλέον είχαν μία ελεύθερη θέση στην εξάδα των ξένων, για το ελληνικό πρωτάθλημα. Αυτή την θέση όμως, την πήρε ο Μάριους Γκριγκόνις, ο οποίος φόρεσε την πράσινη φανέλα τον Σεπτέμβρη του 2022.
Όχι! Δεν την πήρε ο Ματ Τόμας...
Στις 30 Ιανουαρίου, ο Αμερικανός shooting guard "έκλεισε" συμφωνία με το "Τριφύλλι" έως το καλοκαίρι του 2024. Ο ντόρος; Αρκετά μεγάλος.
Οι φίλοι του Παναθηναϊκού μιλούσαν για έναν παίκτη, ο οποίος έχει παραστάσεις και από την Ευρώπη (Βαλένθια 2018/19 - EuroCup) αλλά και από το NBA (Ράπτορς 2019/21, Τζαζ 2021, Μπουλς 2021/22).
Τι δεν παρατηρούμε όμως;
Γενικά, το βιογραφικό ενός παίκτη δεν λέει πολλά αν δεν υπάρχουν και οι αριθμοί δίπλα. Και ο Ζλάταν Ιμπραίμοβιτς ας πούμε, έχει αλλάξει οκτώ ομάδες (μεταξύ αυτών μεγαθήρια όπως οι Γιουβέντους, Ίντερ, Μπαρτσελόνα, Μίλαν, Παρί και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ), αλλά δεν έχει κερδίσει ένα Champions League (έως τώρα τουλάχιστον).
Ο Ματ Τόμας σήκωσε το EuroCup με την Βαλένθια το 2019, όταν και έληξε το συμβόλαιό του, έχοντας μέσο όρο πόντων 12.7, σε 22 λεπτά συμμετοχής. Μάλιστα εκεί...του βγήκε το όνομα "Mr. 99%"! Είχε ένα αποτελεσματικό ποσοστό ευστοχίας σε σουτ εντός πεδίας, τάξεως 99%, σε προσπάθειες catch-and-shoot, όντας αφύλακτος. Εντυπωσιακό; Αδιαμφισβήτητα. Το μπάσκετ όμως απαιτεί... απαράμιλλη σταθερότητα και συνέχεια.
Δοκίμασε την τύχη του στην πατρίδα του, παίζοντας πρώτα στην G-League για χάρη των Ράπτορς 905, θυγατρική των Τορόντο Ράπτορς. Ο μέσος όρος του στην σεζόν 2019-20 στην μικρή αμερικανική λίγκα άγγιξε τους 18 πόντους. "Ανεβαίνοντας" στην μητρική ομάδα όμως, ξεκινησε η... "κατρακύλα".
Κάποιοι κακοπροαίρετοι θα έλεγαν πως... "ό,τι ανεβαίνει, κατεβαίνει"
Την σεζόν 2020-21 και όντας 25 ετών, ο Τόμας είχε μέσο όρο 2.7 πόντους με τους Τορόντο Ράπτορς. Στην σύντομη θητεία του με τους Utah Jazz, το 2021, είχε 3.6 πόντους και την επόμενη χρονιά με τους Chicago Bulls "άγγιξε" τους 4 πόντους ανά παιχνίδι. Εντυπωσιακό; Δεν θα το έλεγα.
Γιατί ο Μάριους Γκριγκόνις;
Γιατί μπορεί να μην έχει κάποια κατάκτηση ευρωπαϊκού τίτλου, αλλά είναι κομμένος και ραμμένος για καλές ευρωπαϊκές πορείες. Η τριετία 2018-2021 σηματοδότησε την έναρξη μίας καλής μπασκετικής καριέρας, με το τελευταίο χρόνο στο Κάουνας να διαπρέπει (Μέσος όρος: 27.6 λεπτά συμμετοχής, 13.4 πόντοι, 2.1 ριμπάουντ, 3.2 ασίστ). Αυτός ήταν και ο λόγος, ο οποίος τον έστειλε στην Ρωσία, για λογαριασμό της ΤΣΣΚΑ και του Δημήτρη Ιτούδη. Η δράση του όμως έλαβε τέλος στα βόρεια της ηπείρου, λόγου του πολέμου που ξέσπασε στην Ουκρανία, αφήνοντας τον με μέσο όρο 8.5 πόντων, 1.4 ριμπάουντ και 1.2 ασίστ σε 19.3 λεπτά συμμετοχής.
Στο δια ταύτα!
Ο Λιθουανός φέτος "αγγίζει" τους 7.5 πόντους ανά παιχνίδι, με 1.5 ριμπάουντ και 1.6 ασίστ στην Ευρωλίγκα, σε 22 παιχνίδια, την στιγμή που ο Ματ Τόμας έχει αγωνιστεί μονάχα σε 6, στην παρθενική του εμφάνιση στο κορυφαίο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Έως τώρα μετράει 8.8 πόντους, 2.3 ριμπάουντ και 1.5 ασίστ σε 19 λεπτά. Φαίνονται καλύτερα απ' του Γκριγκόνις; Κι' όμως, δεν είναι! Γιατί ο Αμερικανός δεν έχει πολλά παιχνίδια, δεν έχει πολλές ευρωπαϊκές παραστάσεις, δεν έχει εμπειρίες από την σκηνή αυτής της λίγκας.
Και να το πω σταράτα; Εε σε σχέση με τον Γκριγκόνις δεν την αξίζει αυτη την θέση!
Εε και αφού δεν πήρε την θέση του έκτου ξένου, τι να κάτσει να κάνει εδώ; Κατ' αρχάς, "κάνει" για το νέο πλάνο της νέας χρονιάς;
Μπορείτε να ακούσετε το 12ο επεισόδιο Rollin the ball σε μορφή podscast, ενόψει playoff.
Ακούστε και την τελευταία εκπομπή Give n' go.
Comments